BROWARNICZY RÓD

Różnorodność producentów piwa ograniczona została, gdy to na Bartnej Stronie duży przemysłowy browar wzniósł przybyły tu z Biskupca Fryderyk Daum.

Browar zamkowy w Szczytnie
Browar przed I wojną światową

Fryderyk urodził się w 1851, zmarł 25 marca 1914 roku w Sopocie. Tradycje browarnicze rodziny Daumów sięgały epoki przedprzemysłowej. W XIX w. posiadali oni warzelnie w Pasymiu, Wielbarku i Nidzicy. Pierwszy przemysłowy browar założyli bracia Albert i Fryderyk Daum w Biskupcu w 1887 roku. Początki obecności Daumów w Szczytnie wiążą się ze sprzedażą tu (co najmniej od 1888 r.) wyprodukowanego w Biskupcu piwa bawarskiego, którym handlował F.H. Presting. W latach dziewięćdziesiątych XIX wieku piwem z biskupieckiego browaru handlował w Szczytnie Paul Daum. Dotychczas Paul nie był wymieniany w literaturze tematu i wygląda na to, że jest to zapomniany członek tej słynnej browarniczej rodziny. Za to często podawano, raczej niesłusznie, że w Szczytnie do 1898 roku dział Albert Daum.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.